Overslaan naar hoofdinhoud

Verse producten stoppen niet met het fotosyntheseproces zodra ze geplukt zijn. Licht zet aan tot ademhaling, waarbij zuurstof wordt opgenomen en overtollig kooldioxide wordt uitgestoten. In een gewone verpakking stroomt zuurstof vrij in en uit de verpakking. Als het zuurstofgehalte te hoog wordt, reageert het met voedselenzymen waardoor voedsel sneller bederft.

"De technologie vervangt de atmosferische lucht in een verpakking door een beschermend gasmengsel".

Modified Atmosphere Packaging of CA-verpakking heeft een grote invloed op de verpakking van producten. Dit geavanceerde proces maakt gebruik van microperforatietechnologie om de atmosfeer van de verpakking te veranderen. De mogelijkheid om de ademhalingsgassen effectief te beheren helpt de houdbaarheid van producten aanzienlijk te verbeteren.

Wat is MAP-verpakking?
Modified Atmosphere Packaging is een geavanceerde verpakkingstechnologie die een optimale omgeving creëert om de houdbaarheid van producten te verlengen. De speciaal ontworpen microperforaties regelen de gasstroom in en uit de verpakking. Deze stroming regelt het zuurstof- en kooldioxidegehalte in de verpakking en stemt die stroming af op de ademhalingssnelheid van het product. De zuurstoftoevoer naar de verpakking wordt verminderd, waardoor het rijpingsproces wordt vertraagd en het vocht wordt behouden. Het teveel aan CO2 dat door het product wordt geproduceerd, kan ook worden verspreid. Dankzij de gecontroleerde uitwisseling die door de MAP-verpakking wordt bevorderd, kan de interne atmosfeer van de verpakking een zuurstofniveau bereiken dat lager is dan dat van de gewone lucht.

Hoe MAP-verpakkingen de houdbaarheid verlengen
De gewijzigde atmosfeer die door MAP-verpakking wordt gecreëerd, beperkt de zuurstofstroom en vochtverdamping. De gecontroleerde gasuitwisseling vermindert de ademhalingssnelheid doordat er minder zuurstof beschikbaar is in de verpakking. Te veel zuurstof leidt ook tot sneller bederf door bacteriën. Een teveel aan zuurstof bevordert ook uitlopen, verkleuring en vlekken. In een zuurstofarme omgeving is de ademhaling lager. Lagere ademhalingssnelheden verlengen de houdbaarheid door veroudering tegen te gaan en zorgen ervoor dat het vocht in de geplukte producten wordt vastgehouden.

bron: crawford verpakkingen